BUDIMPEŠTA Prvi maj 2024

5 dana / 2 noćenja

Cena 139€ / 5 Dana

Budimpešta – Prvi maj 2024.

Cena od 139€ / po osobi

 • 5 dana
 • Mesta su ograničena!

5 DANA – 2 NOĆENJA / AUTOBUSOM

30. APRIL – 4. MAJ 2024.

Budimpešta je glavni grad Mađarske. Budimpešta se najjednostavnije može podeliti na dva grada: Budim – brdoviti deo grada zapadno od Dunava (distrikti I-III, XI-XII), i Peštu – ravan deo istočno od Dunava u kojem se nalazi savremeni trgovinski centar (distrikti IV-IX). Mnogi je smatraju jednim od najlepših gradova na svetu. Budimpešta je sa razlogom jedna od najpopularnijuh destinacija u istočnoj Evropi. Milioni turista svake godine obiđu ovaj prelepi grad, pa zašto ne biste i vi?

Imajući u vidu da se Budimpešta sastoji od dva spojena grada, ne čudi da je deveti najveći grad u Evropskoj Uniji. Bogata istorija Budimpešte gotovo je zapanjujuća. Od Keltskog naselja razvila se u Rimski Akvinicijum, dok su Huni prvi put stigli u region u 9. veku. Čak su i Mongoli protutnjali ovuda, ali se nisu zadržavali, za razliku od Osmanlija, koji su vladali Budimpeštom čak 150 godina. Ujedinjenje tri grada, Bude, Obude i Pešte 1873. nakon oslobođenja od Turaka dovelo je do zlatnog doba glavnog grada današnje Mađarske, kada je i dobio današnje ime – Budimpešta. Ako ste ljubitelj istorije, ne propustite priliku da istražite jedan od nazanimljivijih gradova Evrope.

Za one koji traže nešto drugačije, Budimpešta je svojevrsni „švedski sto“ iskustava. Bilo da želite da se opustite u terminalnim banjama i kupalištima, obilazite muzeje, šopingujete u ogromnim tržnim centrima, ili đuskate celu noć, biser Mađarske čeka vas raširenih ruku.

O istorijskom značaju Budimpešte već smo pričali, ali lepotu grada teško je dočarati rečima. Obilazeći Budimpeštu ponekad se osećate kao da ste slučajno zakoračili kroz mašinu za vremeplov. Moderni, stakleno-metalni giganti uzdižu se rame uz rame sa Rimskim ruševinama Akvinicijuma, retkim srednjovekovnim ruševinama, velelepnim Parlamentom, i mnogim drugim čudima arhitekture. Evo naše preporuke za samo neka od zdanja koje ne smete propustiti tokom posete Budimpešti:

 • Parlament – Jedna od najupečatljivijih zgrada na celoj planeti, ovaj savršeni primer Gotičke arhitekture prostire se kraj Dunava i ostavlja zaista impozantan uticaj. Mađari Parlament nazivaju kućom naroda, pa se ova zgrada smatra posebno važnom u njihovim srcima. Svakom turisti ovo treba da bude visoko na listi mesta za postiti.
 • Gradska parohijska crkva u Pešti – Dve hiljade godina istorije krije se u ovom zdanju u centru Pešte. Sagrađena na ostatcima rimskog utvrđenja, ova crkva mešavina je gotičkog, osmanlijskog, i barohnog uticaja, što je čini potpuno jedinstvenom. Kada dodate i neverovatne poglede koji se pružaju sa njenih kula, ovo je lokacija koja se ne propušta.
 • Unverzitetska crkva – Skriveno barokno blago Budimpešte, ova rimo-katolička unverzitetska crkva sagrađena je na nekadašnjoj džamiji posle oslobođenja od Turaka. Samim tim, oštri kontrast muslimanskog i hrišćanskog uticaja neverovatan je za iskusiti.
 • Sečenijev lančani most – Lavovi na Sečenijev mostu dočekuju vas kada prelazite prvi most koji je spojio Budim i Peštu. Nekadašnje čudo tehnologije, ovaj lančani most simbol je statusa Budimpešte kao ravne sa Parizom i drugim evropskim metropolama po lepoti i stilu.
 • Vigado koncertna sala – Prvi pokušaj stvaranja specifičnog mađarskog narodnog arhitektonskog stila zaista je specifičan. Gotovo zastrašujuća zgradurina mesto je gde su legendarni kompozitori održavali neverovatne performanse, te nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Mogli bi smo da pišemo o arhitekturi Budimpešte ceo dan, ali šta još nudi Budimpešta?

Budimpešta atrakcije

Za razliku od gradova poput Beograda, koji su bombardovani nebrojeno puta, pejzaž Budimpešte u većem delu preživeo je bombe svetskih ratova. Shodno tome, atrakcija ima na svakom ćošku. Susret Istoka i Zapada drugačiji je ovde nego na Balkanu, ali se turisti iz našeg regiona i dalje osećaju „kao kod kuće“ i uglavnom smatraju Budimpeštu „komšilukom“. Ipak, istorija i kultura nisu jedine stvari po kojima je Budimpešta poznata, već je glavni grad Mađarske i prava party centrala. Evo samo nekih od najvećih atrakcija koje Budimpešta nudi:

Mađarski kafići i klubovi – Super su svi ti muzeji i crkve, ali su oni za uživanje u sunčanim jutrima posle dobrog izlaska. Mađari svoju reputaciju kao vrhunski domaćini veoma ozbiljno shvataju, pa se u stotinama barova, pabova i klubova širom grada nadmeću ko će imati bolju ponudu. Pića u Budimpešti prilagođena su budžetima mladih, a 7. distrikt glavni je deo grada gde su najbolji pabovi i najbolje žurke. Od treštećih rok svirki, preko mekanog džeza u sitnim bašticama džez barova, pa do hangara u kojima gruva tehno celu noć, Budimpešta noću nudi po nešto za svakoga. Elektronika je posebno popularna u ovom gradu, pa, ukoliko volite da đuskate ceo dan, svaki dan, to i možete u klubovima poput „Morrisons 2“ i „Instant-Fogas“. Ako ste ipak za neku opušteniju varijantu, „pabovi-ruine“ veoma su popularni. Ova mesta nalaze se svugde po gradu i sastoje se od minimalnog nameštaja, muzike, umetnosti i dobrog društva. Ukoliko preferirate malo više „fensi“ opciju, koktel bar „Jardin“ idealno je mesto da probate nove i egzotične koktele.

Bazilika Svetog Stefana – Ovo zdanje važi za najbitniju religijsku građevinu u Budimpešti. U njoj leži Sveti Stefan, Sveta Desna Ruka prvog kralja Mađarske.

Kuća Terora – Nekadašnje sedište Nacista u Budimpešti danas je muzej koji je ovekovečuje zločine počinjene tokom svetskih ratova, kako od strane fašista, tako i od strane komunista. Jezivo je biti na mestu gde su počinjeni tako stravični zločini, ali su ovakva mesta bitna kako bi posetioci naučili lekcije iz istorije, i kako ne bi ponavljali iste greške.

Kraljevska palata i Distrikt Zamaka – Istorijsko srce Budimpešte. Ovde se nalazi čak tri crkve, šest muzeja, Kraljevska palata i mnoge druge zanimljive građevine. Uz Andrasi i šetalište pored Dunava, ovaj ceo kraj proglašen je zaštićenim od strane UNESCO. U okolini se nalazi i Sandorova Palata, gde obitava današnji predsednik Mađarske. Matijas Crkva koja se nalazi u sklopu ovog kompleksa posebno je zanimljiva, pošto je toliko apstraktna da deluje kao dizajn Gaudija. Uz „Ribarski Bastion“, veličanstveni zamak koji pruža panoramski pogled na ceo grad, Distrikt Zamaka deluje kao mesto iz bajke.

Avenija Andrasi – Najveća atrakcija Pešte su bez sumnje „Mađarska Jelisejska polja“, Avenija Andrasi. Skoro tri kilometra prelepog drveća i još lepše arhitekture prostire se uz Peštu. Sa obe strane, bezbroj radnjica, butika, restorančića, galerija i sličnog bore se za vašu pažnju. Bez sumnje najbolje mesto za šoping u gradu, a i za gurmane se ima probrati štošta. Kada završite sa šopingom, Muzej Primenjenih Umetnosti čeka vas sa strane šetališta. Ako bi ste radije da se izležavate na savršeno očuvanim travnjacima Gradskog parka, i on vam je na svega par metara od Avenije Andrasi. Lako je doći do ove lokacije, pošto najstariji podzemni voz u Evropi staje ispod.

Sečenijev termalna kupališta – Najveće medicinsko kupalište u Evropi takođe je u Budimpešti. Nije samo prelepo, već je i zdravo. Gužve umeju da budu ogromne, tako da bi valjalo ustati ranije ako hoćete da uživate na pravi način u svemu što ovaj termalni raj ima da ponudi.

Budimpešta zanimljivosti

Iz svakog ćoška čeka vas neka nova i zanimljiva avantura kada ste u Budimpešti. Bilo da su čuda arhitekture, veseli ljudi ili spektakularna hrana, Budimpešta je pravi raj za hedoniste. Čak 12 miliona turista godišnje obiđe glavni grad Mađarske, ali šta privlači ljude u Budimpeštu? Pa, savršen sklop gostoprimstva, interesantnih stvari za obići, cena, i provoda. Što je ljudima zanimljivije, to se će se više vraćati, a Budimpešta je mesto gde ni posle 100 obilazaka nećete otkriti sve njene tajne. Evo samo nekih od najzanimljivijih stvari koje vas čekaju u Budimpešti:

Rimske ruševine – Neke od najbolje očuvanih rimskih ruševina nalaze se u Akvinicijumu. Ruinama se može pristupiti besplatno, a možete obići vojni amfiteatar i termalna kupatila iz rimskog doba. Ova tura otkriće vam dosada nepoznate detalje o životu Rimljana.

Budimski dvorac – Ovde su nekada obitavali mađarski kraljevi. Zamak vuče korene iz 1265. godine, i zaista važi za jedan od najlepših na celom kontinentu, čak i pored silnih drugih zamkova širom Budimpešte. Za ljubitelje zidina, glavni grad Mađarske biće pravi raj.

Mađarska kuhinja i domaće vino – Gulaš i Langos glavni su mađarski kulinarski specijaliteti, ali ni vino im nije za bacanje. Tokaj je najpoznatije vino iz regiona. Domaće grožđe garantuje njegovu slatku i specifičnu aromu koju ne smete izostaviti sa menija.

Kada smo kod gulaša, teško je naći loš gulaš u Budimpešti. Ima ljućih, im masnijih, ima gušćih, a i slađih (čokolada je često ključan sastojak gulaša), tako da niko neće ostati gladan. Langos je malo lakše jelo, gde na prženo testo stavljate sastojke po volji. Mesta poput „Mátyás-pince“, „Arany Szarvas“, ili Biarritz ističu se po kvalitetu hrane i pića koje služe. Ne propustite priliku da probate neke od najspecifičnijih ukusa koje evropska trpeza nudi.

Park Statua – Park Statua dramatično je obeležje komunističke ere. Statue koje se nalaze širom parka nateraće vas na duboko razmišljanje o značaju prošlosti. Utisci koje Park Statua ostavlja na ljude veoma su jaki.

Centralna pijaca – Ova ogromna pijačetina zaprepastiće vas svojom veličinom i raznovrsnošću. Centralna pijaca Budimpešte deluje više kao karneval nego pijaca, a u njenim dubinama možete naći sve od najboljeg domaćeg voća i povrća do ribljih specijaliteta, „Palinke“ (mađarske rakije) i milion drangulija. Ukoliko vam gužve nisu problem, Centralna pijaca biće vam veoma šareno iskustvo.

 

Promo cene aranžmana po osobi:

Smeštaj Usluga 1/2 1/3 1/4 1/6
Hostel Hive Party
U hostelu Hive Party moguć je boravak osobama 18+ godina
NA x x 149€ 139€
Hotel Park Inn by Radisson 4* BB 179€ 169€ x x
Hotel Danubius Hungaria 4* BB 179€ x x x

BB– noćenje sa doručkom. NA – najam smeštaja bez ishrane.

ONLINE PRIJAVA

Svaki putnik popunjava prijavu za sebe. Nakon popunjene prijave, putniku na unetu e-mail adresu stiže ugovor i detalji za uplatu, kao i sve ostale neophodne informacije. Ukoliko nakon popunjene prijave, e-mail ne stigne, proveriti spam folder, nepoželjne ili promocije.

 • Cena je izražena po osobi i uključuje smeštaj i prevoz iz Beograda.
 • U slučaju dovoljnog broja prijavljenih putnika prevoz će biti organizovan iz Niša i Kragujevca (minimum 40 putnika). Doplata za prevoz iz Niša ili Kragujevca je 10€. Napomena: putnici koji žele da budu u istom autobusu, moraju uplatiti sedište iz istog grada polaska. Umanjenje za polazak iz Novog Sada je 5€.
 • Sedišta u autobusu nisu rezervisana. Ako putujete u grupi i želite da svi sedite zajedno na određenim mestima, možete odabrati vaše omiljeno sedište: prva sedišta na spratu „izlog“, u šaragama, za stočićem ili bilo koje drugo mesto u autobusu. Rezervacija sedišta se doplaćuje 15€ po sedištu, dok je doplata za prva sedišta na spratu iznad vozača poznatija kao „izlog“ – 20€ po sedištu.
 • Za sopstveni prevoz (umanjenje 15€) – upit u agenciji.
 • Troškovi promene već potvrđenih rezervacija – zamena putnika, način prevoza, mesto ulaska i sl – 1000 dinara po promeni. Promena datuma putovanja, kao i promena smeštaja, tretiraće se kao otkaz putovanja.
 • Troškovi ispravke pogrešno unetih podataka prilikom uplate od strane klijenta – 1.000 dinara po promeni.
 • O uslovima ulaska i prelaska granice obavezno se informišite na: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo

 

PAKET ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 • Prevoz modernim turističkim autobusima turističke kategorije na navedenim relacijama prema programu (ac,tv,dvd),
 • 2 noćenja sa u smeštaju po izboru sa uslugom iz cenovnika,
 • Usluge pratioca grupe za sve vreme aranžmana,
 • Organizaciju putovanja u celini.

PAKET ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 • Obavezno međunarodno putno i zdravstveno osiguranje, za državljanje Republike Srbije ili strane državljane sa trajnim prebivalište u Srbiji:
  • 2,00€ dnevno (od 18 do 65 god.), 1,50€ dnevno (ispod 18 god.), do osigurane sume 30.000€ – plaćanje u agenciji. Cena uključuje međunarodno putno i zdravstveno osiguranje, trošak obrade dokumentacije i asistenciju na terenu prilikom osiguranog slučaja.
 • Peronski vaučer za ulazak na beogradsku autobusku stanicu (važi samo za putnike koji putuju iz Beograda). Peronski vaučer se preuzima na stanici od agencijskog predstavnika – 100 RSD.
 • Fakultativne troškove.
 • Individualne troškove putnika,
 • Usluge koje nisu predviđene programom i troškove fakultativnih izleta koji nisu sastavni deo programa putovanja predstavljaju zaseban ugovor sa organizatorom izleta – agencijom ino partnera.

NAČIN PLAĆANJA:

 • Uplate preko računa:
  • 3.000 RSD prilikom rezervacije (po osobi),
  • narednih 6.000 RSD (po osobi) u roku od 15 dana od dana dobijanja ugovora,
  • ostatak 30 dana pre početka aranžmana.
 • Svi koji se prijave 30 ili manje dana pred polazak na putovanje dužni su da uplate aranžman u celosti (100%).

PLAĆANJE JE U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE

OTKAZIVANJE UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:
Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora. Datum pismenog otkaza ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, u odnosu na cenu aranžmana, organizator zadržava:
– 20% ako se putovanje otkaže od 240 do 180 dana dana pre početka putovanja,
– 30% ako se otkaže 179 do 120 dana pre početka putovanja,
– 50% ako se otkaže 119 do 60 dana pre početka putovanja,
– 80% ako se otkaže 59 do 30 dana pre početka putovanja,
– 100% ako se otkaže 29 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

1.

1. dan: 30. april 2024. (utorak) / Beograd – Budimpešta:

Polazak sa Beogradske autobuske stanice (BAS) u kasnim večernjim časovima (okvirno 23:30). Noćna vožnja preko Srbije i Mađarske, uz usputna zadržavanja radi graničnih fromalnosti i pauza za osveženje.

2.

2. dan: 01. maj 2024. (sreda) / Budimpešta:

Dolazak u Budimpeštu u jutarnjim satima. Šetnja Vaci ulicom u pratnji vodiča, glavnom pešačkom i šoping ulicom u gradu. Po završetku mogućnost fakultativnog izleta – panoramsko razgledanje grada u pratnji vodiča: Trg heroja, Zamak Vajdahunjad, Opera, zgrada Mađarskog parlamenta, Budimski dvorac (Kraljevska palata), Ribarska kula, crkva Matije Korvina, Citadela…. U popodnevnim satima smeštanje u hostel. U večernjim satima odlazimo do Sedmog kvarta, najinteresantnije četvrti grada, prepune takozvanih ruin pabova koji su postali svojevrstan brend ili zaštitni znak Budimpešte. Mogućnost fakultativnog odlaska na žurku. Noćenje.

3.

3. dan: 02. maj 2024. (četvrtak) / Budimpešta – Sentandreja (fakultativno):

Doručak. Mogućnost fakultativnog izleta – poseta Sentandreji, bajkovitom gradiću na svega 20 km od Budimpešte i nekadašnjem centru Srba u Ugarskoj, koji su bežeći od turske opasnosti došli na ovaj prostor. Po dolasku obilazak Sentandreje: Trg Vuka Karadžića, Požarevačka crkva, rodna kuća Jaše Ignjatovića, Blagoveštanska crkva, Beogradska crkva. U večernjim satima mogućnost organizovanja fakultativnog izletavožnja brodom Dunavom ispod prelepih budimpeštanskih mostova. Noćenje.

4.

4. dan: 03. maj 2024. (petak) / Budimpešta – Mađarska – Srbija:

Doručak. Napuštanje hostela i slobodno vreme do večernjih sati kada je predviđen povratak za Srbiju, ili mogućnost fakultativnog odlaska u tržni centar Campona i posetu Tropikarijumu. Noćna vožnja.

5.

5. dan: 04. maj 2024. (subota) / Srbija – Beograd:

Dolazak u Beograd u ranim jutarnjim satima. Kraj programa.

Budimpešta smeštaj

Hotel Park Inn by Radisson 4*

Smešten u uglednom poslovnom kvartu Budimpešte. Hotel Park Inn by Radisson Budapest pruža savršenu osnovu za putovanja i gradski odmor u mađarskoj prestolnici. Elegantan hotel ističe se minimalističkim dizajnom, prostranim prostorima i suvremenim detaljima. U ponudi hotel ima 1⁄2 i 1/3 sobe. U neposrednoj blizini smeštaja nalazi se mnogo toga zanimljivog za videti i raditi, uključujući fascinantne lokalne znamenitosti. DETALJNIJE

Hotel Danubius Hungaria 4*

Hotel Danubius Hungaria, sa slavnom istorijom koja seže preko 100 godina, poznat je po visokom standardu usluga i odličnoj lokaciji u samom centru grada. Hotel predstavlja idealnu bazu kako za turiste, tako i za poslovne posetioce, sa glavnim atrakcijama Budimpešte lako dostupnim putem metro linija M2 i M4 ili autobusom koji staje odmah ispred hotela. Takođe, Keleti železnička stanica udaljena je samo nekoliko minuta hoda. Sa velikim i prilagodljivim salama za sastanke, postao je omiljeno mesto za konferencije i redovno domaćin događajima sa stotinama gostiju. DETALJNIJE

Hostel Hive Party

The Hive je šarmantan party hostel smešten u srcu Budimpešte, osnovan 2015. godine. Sa svojih 300 kreveta, The Hive je treći najveći hostel i jedan od najpopularnijih u Budimpešti. Hostel ima neponovljivu lokaciju, pa ako odlučite da ostanete kod nas, naći ćete se usred svega, gde su sve atrakcije na dohvat ruke. Bazilika Svetog Stefana, Velika sinagoga, svetski poznati spa centri, Budimski dvorac, Parlament, reka Dunav – sve je na dohvat ruke, ali i desetine sjajnih barova i restorana su samo iza ugla. Hostel je poznat kao party smeštaj a dozvoljen je boravak osobama od 18+ godina. DETALJNIJE

Uskoro spisak fakultativnih izleta.

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit