Fakultativna poseta – Bauhaus

Fakultativna poseta – Bauhaus Dessau

Dragi putnici, s obzirom da se za Bauhaus Dessau mora najaviti poseta unapred, putnici se moraju izjasniti pre putovanja. Molimo Vas da najkasnije do ponedeljka 10. aprila popunite upitnik ispod.

Cena: Cena iznosi 35€ po osobi. 20€ se plaća na račun pre putovanja (na isti način kao što ste uplaćivali vaš aranžman, tj. na broj vašeg ugovora najkasnije do ponedeljka 24. aprila), dok se preostalih 15€ uplaćuje na samom putovanju.

Opis: Bauhaus je bio škola umetnosti, dizajna i arhitekture koja je osnovana u Weimaru u Nemačkoj 1919. godine. Bauhaus je bio jedna od najuticajnijih umetničkih škola 20. veka i njeni učenici i nastavnici su radili na raznim projektima koji su uticali na savremeni dizajn. Poznat po svom naglasku na funkcionalnom i industrijskom dizajnu, kao i na upotrebi modernih materijala i tehnologija, zatvoren je 1933. godine zbog pritiska nacističke vlade, ali je njegov uticaj ostao vidljiv u umetnosti, dizajnu i arhitekturi širom sveta.

Master’s Houses, ili „Häuser der Meister“ na nemačkom, su kuće koje su izgrađene kao rezidencije za direktore i profesore Bauhausa između 1925. i 1926. godine. U okviru ovog projekta, izgrađene su kuće za sedam vodećih predavača Bauhausa, uključujući Waltera Gropiusa, osnivača Bauhausa, te László Moholy-Nagyja i Lyonela Feiningera, koji su takođe bili visoko cenjeni profesori. Kuće su projektovane kao deo eksperimentalnog stanovanja koje je trebalo da pokaže kako Bauhausovi principi mogu biti primenjeni na životni prostor. Projektovane su u Bauhaus stilu, koji se karakteriše minimalističkim dizajnom i upotrebom modernih materijala poput stakla, čelika i betona.

Danas, pet od sedam Masters’ Houses su i dalje sačuvane i mogu se posetiti kao deo Bauhaus muzeja. Ove kuće su obnovljene i uređene tako da prikazuju stil i način života vodećih Bauhaus umetnika i predavača iz 1920-ih godina. Pored Masters’ Houses, u okviru Bauhaus muzeja, posetioci mogu videti i druge značajne eksponate, uključujući originalnu Bauhaus zgradu, koja je služila kao sedište škole od 1925. do 1932. godine, kao i veliku zbirku umetničkih dela, arhitektonskih planova i drugih predmeta povezanih sa Bauhausom.

Cena uključuje prevoz i ulaznicu za Masters’ House & Museum. Tura traje ~6h.