Obaveštenje za Krstarenje Mediteranom

Obaveštenje

Dragi putnici,

U nastavku možete pročitati VAŽNE informacije u vezi kovid dokumentacije za EU. Molimo vas da pažljivo pročitate (napomena: mere važe za državljane Srbije, pa su svi putnici koji putuju sa pasošem druge države u obavezi da sami provere kovid uslove zemalja u koje putuju):

U EU možete ući sa:
  1. Važećim sertifikatom o oporavku od kovida (potvrda o preležanoj bolesti ne starija od 180 dana od dana uzimanja uzoraka, izdata od relevantne zdravstvene ustanove, najmanje 11 dana nakon prvog pozitivnog testa)
  2. Ovaj sertifikat biće dovoljan i za ulazak na brod.
Ukoliko nemate potvrdu o preležanom kovidu / niste vakcinisani: 
  1. Za ulazak u EU dovoljan je negativan antigenski test (ne sme biti stariji od 48h pa je preporuka da ga radite na dan polaska).
  2. Za ulazak na brod takođe je potrebno da imate negativan antigenski test (ne stariji od 24h), koji možete uraditi u Španiji (24.5), s obzirom da test koji se radi na dan polaska (18.5) ističe i nije validan.
 
Ukoliko na putovanje krećete sa potvrdom o vakcinaciji potrebno je da znate da:
  1. Potvrda o vakcinaciji mora biti u formatu digitalnog sertifikata EU ili ekvivalentnom sertifikatu.
  2. Francuska priznaje vakcine Pfizer Moderna, Astra Zeneca, Johnson & Johnson (Od 30. januara 2022. da bi vakcinacija bila priznata kao kompletna, osobe starosti od 18 godina i 1 mesec ili starije koje žele da uđu u Francusku, treba da su primile jednu dodatnu dozu RNK vakcine (buster doza) najkasnije 9 meseci posle dobijanja poslednje doze vakcine. Takođe su priznate vakcine: dve doze Sinopharm ili Sinovac vakcine dopunjene jednom buster dozom tipa mesindžer RNK vakcine (Pfizer, Moderna) i jedna doza vakcina Sinopharm i Sinovac, dopunjena sa dve doze mesindžer RNK vakcine. Lica vakcinisana u inostranstvu vakcinom koju ne priznaju ni Evropska agencija za lekove ni Svetska zdravstvena organizacija (kao što je Sputnjik), se smatraju nevakcinisanim.
  3. Španija priznaje vakcine koje su odobrene od strane Evropske agencije za lekove i SZO (Kineska vakcina je odobrena od strane SZO). U skladu sa uredbom EU za ulaz u Španiju iz trećih zemalja (u koje spada i Srbija) potrebno je da se prođe minimum 14 dana a ne više od 270 dana od poslednje doze (misli se na 14 dana od druge doze, nema vremenskog ogranicenja za primanje trece doze). Prihvataju se i sertifikati sa primljenim vakcinama koje nisu odobrene od strane EU, ali poslednja doza vakcine mora biti jedna od vakcina priznatih od strane EU i SZO (moze Sputnjik, samo ako je poslednja doza neka od od vakcina priznatih od strane EU i SZO);
  4. Italija ako je reč o dve doze onda se priznaje sertifikat o vakcinaciji vakcinama priznatim u EU – Pfizer-BioNtech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Novavax, a u slučaju booster doze prve dve mogu biti i Sputnik i Sinofarm, ali treća mora biti jedna od gore navedenih vakcina priznatih u EU). Period važenja zelenog sertifikata o vakcinaciji sa dve doze je maksimalno 9 meseci.