TEMIŠVAR Izlet 2024

Ograničen broj mesta

Cena 16€ / 2 dan

IZLET TEMIŠVAR

Cena iz Beograda 16€ / po osobi

 • 2 dana / autobusom
 • Ograničena mesta!

POLASCI:
25. maj 2024.

TEMIŠVAR – ovaj prelepi rumunski grad u srcu Banata nosi ime po reci Tamiš iako Temišvar ne leži na Tamišu, već na Begeju. Već kada ulazite u grad, ono što ćete prvo primetiti jesu lepo uređene i čiste ulice, bez preterane gužve u saobraćaju.

U Temišvar ćete se na prvi pogled zaljubiti i zbog prostranih trgova, koji se nižu jedan za drugim – Trg Slobode, Trg Pobede i Trg Jedinstva. Trgovi su veoma uređeni, sa puno zelenila, spomenika i kulturnih ustanova poput Nacionalnog teatra i opere.

Trg Ujedinjenja

Trg ujedinjenja temisvar

Spomenik Svete Trojice se nalazi nasred Trga Ujedinjenja, a smatra se jednim od najuspešnijih spomenika barokne umetnosti u Temišvaru. Spomenik je u Temišvar bio prenet iz Beča 1740.godine. Motiv za podizanje spomenika je bilo sećanje na fundamentalne teškoće koje su zadesile Temišvar za vreme rata sa Turcima 1737 – 1739.

Slični se spomenici veoma često sreću u baroknom periodu u katoličkom prostoru iz Austrije i na jugu Nemačke.

Građevine u Temišvaru uglavnom su iz 17. veka, a među njima je najviše pravoslavnih crkava, jer je rumunska istorija veoma  povezana sa našom, pa ćete u ovom gradu videti nekadašnje sedište Srpske Vojvodine koje je danas Barokna palata, Sabornu crkvu srpske pravoslavne crkve iz 1748. godine, a nemojte se začuditi ako čujete i srpski jezik, jer ovde živi oko 7.000 Srba . Osim onih koji ovde žive, u Temišvaru ćete svakodnevno sresti i srpske turiste koji rado dolaze u mali Beč, kako još zovu ovaj grad.

Tvrđava izlet

U blizini centra nalazi se i Tvrđava koja je građena po Vobanovskom sistemu gradnje sa hornvercima i isturenim bastionima. Deo tog hornverka je i bastion Marije Terezije, pa neodoljivo podseća na Petrovaradinsku tvrđavu, ali u mnogo manjem izdanju.

Tvrdjava Temisvar izlet

Danas je to pretvoreno u omiljeno mesto turista i meštana sa pregršt kafića, restorana i galerija.

Ukoliko rešite da se prošetate starim uličicama, uvek možete da predahnete i popijete kafu na jednom od trgova. A ono što će vas sigurno zanimati jesu cene u kafićima, restoranima i  tržnim centrima, a ona su u centru skoro identične sa cenama u Novom Sadu.

Naravno, prvo ćete morati da zamenite novac, jer iako je Rumunija u Evropskoj uniji njihova valuta je i dalje lej. Za 100 evra dobijete oko 475 leja, što bi u dinarima iznosilo nešto manje od 12.000 dinara.

Espreso kafa u restoranima i kafićina na trgu staje oko 6 leja ili 150 dinara.

Preporučujemo da posetite poslastičarnicu Bohême délices koja svakako ostavlja poseban utisak. Ovde je sva pažnja stavljena kolače i torte, a slatka ponuda je takva da impresionira i ono što je zaista teško je da napravite odluku koji kolač da probate. Pored velike ponude kolača, ovde možete pronaći i razne vrste čajeva, kafa i sokova. Što se tiče cene, kolači se kreću od 6 do 13 leja (od 150 do 330 dinara). Ceđeni sokovi su oko 10 leja, dok se kafa, čaj i topla čokolada kreću od 5 do 8 leja.

Kada je reč o ostalim cenama u centru za sendvič je potrebno izdvojiti evro i po, dok je obrok u restoranu oko 10 do 15 evra u zavisnosti od vrste i kavliteta usluga. Preporuka je da posetite restoran “Karađorđe”.

 

Šoping 

Na samo 15 minuta hoda od centra grada nalazi se tržni centar u kojem ćete se verovatno barem jednom izgubiti. Ovde je preko 350 prodavnica, kafića, restorana, igraonica, bioskopa, a tu su smeštene i tezge sa rukotvorinama.

Iulius mall

Julius tržni centar je raj za kupoholičare, ali i mesto gde ćete naići na odličnu brzu hranu.

Pokretne stepenice su uvek prepune, a na poslednjem spratu, gde su restorani, traži se mesto više.

Ovo je jedan od najvećih tržnih centara na Balkanu, sagrađen 2005. godine i pravi je raj za sve one koji su u potrazi za kvalitetnom garderobom na popustu.

Julius mol temisvar izlet

Ukoliko i ne kupite ništa, nećete se pokajati što ste došli u ovaj grad, jer u Temišvaru zaista može svašta da se vidi, a nekad je malo jedan dan za obilazak svih značajnijih mesta.

Ono što treba napomenuti jeste da je Temišvar takođe izabran za  Evropsku prestonicu kulture za 2021. godinu.

PROMO CENA IZLETA IZNOSI 16€.

MESTA SU OGRANIČENA, OBEZBEDITE SVOJE ŠTO PRE!

NAREDNI POLASCI:
25. maj 2024.

ONLINE PRIJAVA

Svaki putnik popunjava prijavu za sebe. Nakon popunjene prijave, putniku na unetu e-mail adresu stiže ugovor i detalji za uplatu, kao i sve ostale neophodne informacije. Ukoliko nakon popunjene prijave, e-mail ne stigne, proveriti spam folder, nepoželjne ili promocije.

 • Cena je izražena po osobi i uključuje prevoz na relaciji Beograd-Temišvar-Beograd.
 • Sedišta u autobusu nisu rezervisana. Ako putujete u grupi i želite da svi sedite zajedno na određenim mestima, možete odabrati vaše omiljeno sedište: prva sedišta na spratu „izlog“, u šaragama, za stočićem ili bilo koje drugo mesto u autobusu. Rezervacija sedišta se doplaćuje 10€ po sedištu.
 • Troškovi promene već potvđenih rezevacija – zamena putnika, način prevoza, mesto ulaska i sl – 1000 dinara po promeni.
 • O uslovima ulaska i prelaska granice obavezno se informišite na: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo

CENA UKLJUČUJE:

 • Prevoz autobusima (tv, dvd, audio i video oprema) na relacijama prema programu.
 • Peronski vaučer za ulazak na beogradsku autobusku stanicu (važi samo za putnike koji putuju iz Beograda). Peronski vaučer se preuzima na stanici od agencijskog predstavnika.
 • Usluge pratioca grupe.
 • Organizaciju putovanja u celini.

CENA NE UKLJUČUJE:

 • Obavezno međunarodno putno i zdravstveno osiguranje, za državljanje Republike Srbije ili strane državljane sa trajnim prebivalište u Srbiji: 2,0€ dnevno (do 65 god.) – plaćanje u agenciji. Cena uključuje međunarodno putno i zdravstveno osiguranje, trošak obrade dokumentacije i asistenciju na terenu prilikom osiguranog slučaja.
 • Individualne troškove putnika.

NAČIN PLAĆANJA:

 • Preko računa:
  • 1200rsd prilikom rezervacije,
  • rok za celokupnu uplatu 10 dana pred putovanje.
  • Svi koji se prijave 10 ili manje dana pred polazak na putovanje dužni da uplate iznos u celosti (100%).

PLAĆANJE JE U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NARODNE BANKE SRBIJE NA DAN UPLATE

OTKAZIVANJE UGOVORA OD STRANE PUTNIKA:

Putnik ima pravo da odustane od putovanja, o čemu je dužan pismeno izvestiti Organizatora. Datum pismenog otkaza Ugovora predstavlja osnov za obračun naknade koja pripada Organizatoru, izražene procentualno po skali otkaza u odnosu na ukupnu cenu putovanja, u odnosu na cenu aranžmana, organizator zadržava:
• 20% ako se putovanje otkaže od 240 do 180 dana dana pre početka putovanja,
• 30% ako se otkaže 179 do 120 dana pre početka putovanja,
• 50% ako se otkaže 119 do 60 dana pre početka putovanja,
• 80% ako se otkaže 59 do 30 dana pre početka putovanja,
• 100% ako se otkaže 29 do 0 dana pre početka putovanja ili u toku putovanja.

1.

1. dan: Beograd – Rumunija – Temišvar:

Polazak autobusa oko 05:30h sa Beogradske autobuske stanice. Dolazak na granični prelaz Vatin / Moravita, posle carinskih i pasoških kontrola  nastavak vožnje do Temišvara. Po dolasku, obilazak grada: Saborna Crkva  srpske pravoslavne crkve posvećena Sv. Đorđu (sagrađena 1748 god. i u kojoj se nalazi vredni ikonostas, delo Konstantina Danila i majstora Mihaila Janica iz Arada), Vladičanski dom, Trg Ujedinjenja, Trg Slobode sa zgradom Garde i starom Gradskom Kućom. Nastavak šetnje do drugog gradskog trga Trg Pobede sa  najstarijom gradskom zgradom – dvorac Huniazilor (podignut u XV veku po naredbi Vojvode od Transilvanije Iancu de Hunadoar – u našoj istoriji poznat kao Sibinjanin Janko) koji je danas muzej Banata, gde se na jednom kraju nalazi zgrada Opere i nacionalnog teatra ( koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom jeziku), a na drugom katedralni hram Banatske mitropolije rumunske pravoslavne crkve, a između njih je najmlađi gradski trg, izduženog oblika sa nizom gradskih palata iz zadnjih decenja Austrougarske ( rađenih u stilu akademizma i secesije ) vladavine  i statuom vučice koja doji Romula i Rema ( poklon grada Rima 1926 god.). Slobodno vreme do polaska za Srbiju.

2.

2. dan: Beograd:

Dolazak na mesto polaska oko ili posle ponoći. Kraj programa.

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit