Podzemni Beograd

Belgrade Underground

Cena 1490 RSD / 2h 30minuta

Tura podzemnim Beogradom

Cena 1490 din po osobi. U cenu ulaze usluge vodiča i ulaznice za lokalitete.

  • 2 sata 30 minuta

Verovatno ste puno puta šetajući centrom Beograda zastali, pogledali oko sebe i udahnuli miris nekog starog vremena, arhitekture i istorije.

Otkrijte tajne Beograda na savršen način. Podzemni Beograd sadrži na stotine lokaliteta: pećina, laguma, bunkera i drugih građevina koje su uništavali i gradili narodi koji su naseljavali Beograd. Arhitektonska zdanja Knez Mihajlove ulice, Kalemegdanski park, Kosančićev venac, Karađorđeva ulica, samo su neki od važnih istorijskih obeležja naše prestonice koje ćemo obići. A da li znate da upravo oni kriju mnoge tajne? Da li znate istorijski značaj i priče koje se kriju upravo ispod ulica današnjeg Beograda, u skrivenim lagumima, zakopane vekovima?

Šetnja podzemnim lokalitetima Beograda otkriće vam njegove najskrivenije priče!

Beograd je grad sa bogatom istorijom i nasleđem, a tura Podzemni Beograd je jedan od najboljih i najinteresantnijih načina da upoznate njegove neobične, podzemne lokalitete od kojih svaki ima posebnu draž. Za Beograd slobodno možemo reći da je jedan od najneobičnijih i najstarijih naselja u Evropi.

Šta se to krije ispod Beograda?

Sa burnom i dugom istorijom, Beograd svojim posetiocima, nudi mnogo više od svojih najpoznatijih građevina, šetališta, ukusne hrane i dobrog provoda.

Najveći beogradski park, a ujedno i najznačajnija znamenitost grada je čuveni Kalemegdan. Šetajući kroz glavnu beogradsku ulicu stižemo do Kalemegdanskog parka, čije Vas legende neće ostaviti ravnodušnim. Fokusiraćemo se isključivo na ona zdanja ispod zemlje, koja su bila prepoznata kao važne beogradske znamenitosti, a koje dan danas tajno doprinose identitetu grada Beograda, dok se u javnosti o njima zapravo vrlo malo zna.

Avantura kreće od Rimskog bunara, zatim nas uvodi u uzane hodnike Vojnog bunkera iz vremena Informbiroa koji otkriva brojne tajne i političke igre između velikih sila nakon Drugog svetskog rata. Šetnju nastavljamo sve do velikog barutnog magacina, čuvene Barutane, gde se danas nalazi lapidarijum sa jedinstvenom arheološkom zbirkom u kojoj se čuvaju sarkofazi, nadgrobni spomenici kao i žrtvenici sa teritorije Beograda i cele Srbije.

Prateći stare običaje, kulturne spomenike, slušaćemo legende o raznim ljudskim sudbinama koje su upravo doprinele da danas uživamo u Beogradu kakvim ga poznajemo. Shodno našim običajima, idealan način za završetak ture je upravo obilazak vinskog laguma, koji odiše jedinstvenom boemskom atmosferom i upotpunjuje Vaš doživljaj uz čašu vina.

Poseta svim ovim lokalitetima oslikava neobičnu istoriju Beograda, koje vekovima podstiču znatiželju poznavalaca istorije i kulture.

U cenu je uključeno: Usluge profesionalnog, licenciranog turističkog vodiča, ulaz u Rimski bunar, Vojni bunker, Barutanu, vinski lagum i degustaciju vina. Cena za decu od 7 do 12 godina je 890rsd, dok deca ispod 7 godina ne plaćaju turu.

Mesto polaska: Ispred Gradske biblioteke – Knez Mihailova 56.

Vreme održavanja redovnih termina: subota i nedelja od 11:30.

Trajanje ture: 2 sata i 30 minuta.

Napomena: Na upit, postoji mogućnost organizovanja ture i na engleskom jeziku (cena po osobi 2400rsd).

 

Prijava za turu:

 

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit