ZANZIBAR 05.01.2024.

13 dana / 10 noćenja

Cena 1690€ / 13 dana

ZANZIBAR Januar 2023 – Bali Challenge

Cena 1690€ / po osobi

 • 13 dana
 • 18+ Godina

Polazak: 05.01.2024. (13 dana / 10 noćenja)

Zanzibar – Nekada centar trgovine u ovom predelu Istočne Afrike, leglo strašnih lovaca na divljač, rasnih pecaroša a i skrivena luka za ponekog pirata, Zanzibar je danas jedno od najlepših mesta koje možete da posetite u čitavoj Africi. Ova autonomna pokrajina deo je Tanzanije, ali život na ovom malom arhipelagu kao da se razvijao svojim tokom. Priroda, egzotične životinje i mnoge jedinstvene vrste dočekaće vas čim kročite na ova rajska ostrva u Indijskom Okeanu.

Zanzibar, iliti Zanzibarski Arhipelag, sastoji se od dva glavna, velika ostrva i bezbroj minijaturnih ostrvaca. Unguja je najveće ostrvo, administrativni centar, i ostrvo koje i neformalno nosi naziv Zanzibar. Pemba je drugo ostrvo po veličini i po logističkoj važnosti.

„Ostvro crnaca“, kako se bukvalno prevodi Zanzibar, pravi je tropski raj. Indusi i Arapi najrasprostranjenije su nacionalnosti pored lokalaca, tako da ne čudi što je oko 98% populacije muslimanske veroispovesti. Preporučljivo je biti oprezan sa oblačenjem i konzumiranjem alkohola u javnosti, pošto možete zapasti u nepriliku sa nekim od lokalnih starešina. Naravno, nikakva preterana opasnost ne postoji, ali je za očekivati da kada putujete, poštujete pravila, zakone i tradicije domaćina. Iako se na Zanzibaru priča Svahili zvanično, lokalci dobro znaju i engleski a poneko i francuski, pa jezička barijera ne bi trebala da bude problem.

Kada budete zašli u glavni grad, koji se isto zove Zanzibar, ustanovićete da je on podeljen na stari i novi deo. Ng’ambo, iliti u prevodu „druga strana“, ime je za novi deo grada, dok stari deo grada nazivaju Kameni grad.

Ljudi su ovaj region, barem kako tvrde naučni dokazi, naselili pre čak 20,000 godina, u kasnom kamenom dobu. Od 6. veka pa nadalje postoje dokazi o organizovanim pecaroškim i lovačkim naseljima u ovom predelu Indijskog Okeana. Populacija koja se ovde naselila bila je pretežno Bantu, ali je vremenom počeo da dolazi lagani niz stranaca u potrazi za bogatstvom.

Najpre je Tanzanija pala pod vlast Portugalske imperije, pa onda Britanske, da bi posle revolucije 1963. godine došlo do spajanja Tanjganjike i Zanzbiara u ono što danas poznajemo kao Tanzaniju.

Bogata je istorija Zanzibara, ali ćete nju iskustiti kada tamo otputujete. Pre nego što krenete, potrebno je pripremiti vas za ono što vas čeka. Shodno tome, evo par komadića informacije koje će vam znatno olakšati boravak na Zanzibaru:

 • Na Zanzibaru se koristi valuta tanzanijski šiling. Naravno, na većini mesta primaju se i dolari, pa čak i evri. Preporuka je da nađete dobru menjačnicu i da menjate svoje devize, pošto ćete kod lokalaca znatno bolje proći sa cenama ako plaćate u njihovoj valuti nego kada vide da imate devize. Cenkanje je osnovni deo života na Zanzibaru, tako da se ne libite da se cenkate.
 • Problemi sa strujom deo su svakidašnjice na Zanzibaru, tako da signal nećete imati na dosta mesta, a čak i punjenje telefona i kamera često može biti problematično. U hotelima će vam ovo retko biti problem, ali van njih hoće. Adapter će vam biti neophodan takođe, pošto se koriste UK utičnice.
 • Nikako ne smete piti vodu sa česme. Flaširana je jedina vrsta vode zdrava za piće na celom arhipelagu.
 • Najvreliji dani na Zanzibaru su u januaru-februaru, dok je klima uglavnom relativno blaga, oko 20 stepeni u proseku, tokom cele godine. Kiša i oluje sastavni su deo života pored okeana, tako da iznenade i agresivne oluje nisu nešto što bi trebalo da vas iznenadi. Toplo jeste, ali ponesite i adekvatnu odeću za kišne uslove, čak i usred leta.
 • Iako vlast upozorava na malu verovatnoću napada terorista zbog uzvišenih tenzija širom Afrike, Tanzanija važi za jednu od najbezbednijih afričkih država. Stopa zločina na ostrvima je niska, i uglavnom su sitne krađe u pitanju. Imajući u vidu da Zanzibar živi od turizma, opasnost po turiste gotovo je nepostojeća.

Sada kada smo vas upozorili na neke od opasnosti i stvari na koje da pripazite tokom boravka na Zanzibaru, osvrnućemo se i na najzanimljivije aspekte ovog šarmantnog arhipelaga.

Zanzibar zanimljivosti

Sa Zanzibarom ne znamo gde početi. Od prirodnih čuda i neverovatne prirodne lepote ostrva do vatrenih tradicionalnih festivala i šarene zanzibarske kuhinje, na Zanzibaru nikada nije dosadno. Evo samo nekih od zanimljivosti koje će vam možda privući pažnju tokom boravka u ovom istočno-afričkom raju:

Neverovatna pijaca začina – Ukoliko volite da kuvate, ili imate nekoga u porodoci ko ceni dobre začine, jedna od najegzotičnijih selekcija čeka vas na Zanzibarskoj pijaci začina. Cimet, limunska trava, karanfilčići, vanila, šafran i mnogi drugi ekstravagantni ukusi mogu se pronaći ovde. Obilazak ove pijace dočaraće vam koliko je raznovrsan život na skrivenom arhipelagu u Indijskom Okeanu.

Kameni Grad – Stari grad, poznatiji kao Mij Mkongwe na Svahiliju, zaštićen je od strane UNESCO kao deo svetske baštine. Iako se uticaji arapske, indijske, persijske i evropske kulture osećaju u Kamenom gradu, stručnjaci koji se bave arhitekturom istakli su da je na Zanzibaru razvijen jedinstveni, domaći stil gradnje koji je potpuno unikatan. Duh Kamenog Grada nešto je što morate da osetite sami za sebe. Niko posle posete ne ostane ravnodušan.

Kuća čuda i Sultanova palata – Sultanova palata dominira gradom čim zakoračite u Zanzibar. Raskošna palata nekadašnjeg sultana očuvana je u neverovatnom stanju, a njen sjaj samo je mali pokazatelj ogromnog bogatstva kojim su afrički vladari raspolagali pre nego što su se pojavili Evropljani.

Kuća čuda takođe je pretvorena u muzej i vredna pomena. Prva građevina sa liftom na Zanzibaru, takođe je nekada bila palata, a sada je mesto koje je dom za muzej Svahili kulture. Posete ovim lokacijama neće vas koštati više od 2-3 dolara.

Stara tvrđava – Dok zlato sa sultanove palate baca odsjaj po Zanzibaru, u blizini joj je nalazi Stara tvrđava, koja krije mnogo mračniju prošlost. Ovo je nekada bilo mesto gde su živeli robovi pre nego što bi bilo prodati. Neopisivi horori odvijali su se ovde, pa danas domaće stanovništvo pokušava da izbriše ta ružna sećanja tako što održavaju kulturne i zabavne manifestacije u Staroj tvrđavi.

Riblja pijaca – Kakav bi to bio način da ostrvo u Indijskom Okeanu nema riblju pijacu? Hvala bogu, Zanzibarska riblja pijaca važi za jednu od najraznovrsnijih, pa ćete ovde moći da pronađete sve od ajkula do oktopoda i raznih drugih, egzotičnih žitelja okeana. Cene su i više nego pristupačne, tako da vam preporučujemo da ovde okusite svežu ribu, direktno iz mora. Šarmantni lokaklčići i restorančići biće i više nego voljni da vas domaćinski ugoste u slučaju da ne želite vi da se bavite pravljenjem te iste ribe.

Kuća Fredija Merkjurija – Da, dobro ste pročitali, rodno mesto Fredija Merkjurija upravo je na Zanzibaru! Neverovatno za poverovati, ali legendarni frontment grupe „Queen“ rođen je u ovom tropskom raju, pa njegova kuća već decenijama važi za nezaobilaznu turističku atrakciju kada ste u poseti Zanzibaru.

Anglikanska katedrala i spomenik robovima – Velelepna anglikanska katedrala deluje kao da je pala sa neba u ovom malom, mirnom gradiću. Nekada je mogla biti protumačena kao simbol autoriteta kolonizatora, ali danas se u njenoj bašti nalazi spomenik u čast robova.

„Prison Island“ Obilazak – Nekada su na „zatvorskom ostrvu“ živeli i radili robovi. Danas ovo mesto nazivaju domom – Aldabra džinovske kornjače! Ova veličanstvena bića mogu se ugledati čim se priđe ostrvu, a čak su i prijateljski nastrojene, pa se možete slikati i družiti sa njima. Posetioci se ipak mole da ih ne hrane glupostima i da ne ostavljaju đubre koje bi mogli da naškodi ovoj ugroženoj vrsti.

Zanzibar atrakcije

Atrakcija na Zanzibaru ima na pretek. Od savršenih, zlatnih peščanih plaža, preko vrhunske hrane, do čuda prirode i čovečanstva, Zanzibar nikada ne dosadi. Evo samo nekih od najzanimljivijih atrakcija koje treba posetiti tokom boravka na Zanzibaru:

Neverovatne plaže – Gde god da krenete na Zanzibarskom arhipelagu, naletećete na sunce, okean i neverovatne, pretežno peščane plaže. Grandiozni hoteli uzdižu se iza većine, ali ima i onih divljih i neopterećenih ogromnim turističkim prometom.

Ako tražite savršene uslove za plivanje, plaža Nungvi pravo je mesto za vas. Ona se nalazi severno od glavnog grada i nudi idealne uslove, bez vetrova, plime ili oseke.

Ukoliko ste veliki fan ronjenja, činjenica da je Zanzibar koralno ostrvo posebno će vas oduševiti. Ronjenje je dostupno svugde, pa samo treba naći pravog instruktora da vas odvede na podvodnu avanturu u Indijskom Okeanu.

Ukoliko tražite malo divljiju plažu i nemirnije more, Jambiani je prava plaža za vas. Ovde ćete biti u dodiru sa prirodom kao retko gde drugde. Nemirniji uslovi takođe odvraćaju ostale turiste, tako da je na Jambianiju mir zagarantovan.

Raznovrsna i egzotična hrana – Zanzibarska populacija ne libi se da svoju hranu začini i okiti sa svime onime što se nalazi oko njih u prirodi. Nije retko da obroci budu okićeni lišćem i cvećem, dok su arome i ukusi nešto na šta sigurno nikada niste naleteli. Riba jeste veliki deo Zanzibarske kuhinje, ali su uticaji i arapske, i kineske i meksičke kuhinje itekako prisutni. Doručkuje se pretežno sveže egzotično voće poput zelenih banana, papaje i ananasa. Čak je i durian, delikates koji retko ko može da podnese zbog odvratnog mirisa, u izobilju na Zanzibaru.

Čapati je poseban zanzibarski specijalitet. Svojevrsna domaća pica dostupna je na svakom ćošku, i zaista preukusna. Mišaki je jelo nalik ražnjićima za one sa razvijenijom paletom koji vole mnogo začina. Ima na Zanzibaru i „zapadnjačke“ hrane, pa se restoran „The Rock“ ističe kao možda i najbolje mesto za jesti na Zanzibaru. Ovaj lokal nalazi se u vodi, na okruženoj steni, tako da je samo vizuelni doživljaj neverovatan, a kad tek probate hranu…

Šuma Jozani – Takozvana „prirodna apoteka“, kako na Jozani šumu gleda lokalno stanovništvo. Neverovatan biodiverzitet ove šume nešto je što treba doživeti barem jednom u životu. Ostvrska prašuma puna je biljnih i životnijiskih vrsta koje žive samo u tom okruženju, i nigde drugde na svetu. Crveni majmuni najpoznatiji su žitelji ove šume. Crvenih majmuna nema nigde drugde na čitavoj planeti, pa bi druženje sa njima moglo da bude nezaboravno iskustvo. Naravno, pripazite, pošto ovi majmunčići imaju običaj da grickaju.

Morski izlet sa delfinima – Obilazak ostrva čamem dovešće vas do sela Kizimkazi, odakle ćete se uputiti ka okeanu i družiti sa – delfinima! Nezaboravan izlet, kako za decu tako i za starije. Ovo je jedna od najskupljih tura na Zanzibaru, može koštati i do 50 dolara, ali je definitivno vredna toga, posebno ako ste ceo život sanjali o plivanju sa jatom delfina.

Doživite život po lokalnim seocima – Imajući u vidu da Zanzibar nije opasan za turiste, obilazak lokalnih sela daće vam sasvim novu perspektivu na život, kako na Zanzibaru, tako i na vaš svakodnevni život. Istočno i severno od grada Zanzibara nalaze se načičkana seoca gde ribari gotovo u „slow-motionu“ žive svoje živote. Tempo je spor, ljudi nasmejani i šarmantni, niko nigde ne žuri, niko se ne nervira, pa će vam ovaj izlet predstavljati svojevrsnu relaksirajuću terapiju. Najbolje se upozanju mesta kada se mešate sa lokalnom populacijom, pa ništa drugačije nije ni na prelepom Zanzibaru.

1.

1 dan:

Okupljanje na aerodromu Nikola Tesla u Beogradu kod terminala za međunarodne letove u unapred dogovoreno vreme. Let iz Beograda sa presedanjem u Dohi u 11:45h (QR 232). Dolazak u Dohu u 18:45h po lokalnom vremenu.

2.

2 dan:

Presedanje na let za Zanzibar u 02:10h (QR 1487). Dolazak na Zanzibar u 08:10h ujutru. Posle procedure dobijanja vize čeka nas transfer do smeštaja u Pađeu (Paje). Ovaj dan posvećujemo aklimatizaciji i odmoru od puta. Noćenje.

3.

3. dan:

Doručak. Poseta najlepšoj plaži u selu Paje. Odlazak na ručak u čuveni hotel Coral Rock u selu Jambiani i kupanje. Za avanturiste organizujemo kite surfing. Popodne kreće se u Michamwi na najlepši zalazak sunca i dan završavamo u poznatom Kae Funk beach baru. Noćenje.

4.

4. dan:

Doručak. Ovaj dan posvećujemo obilasku severnog dela ostrva i najlepših plaža kroz fakultativni izlet u mestima Kendwa i Nungwi. Pre odlaska na plažu odlazimo u obilazak farme začina. Plima i oseka na ovom delu ostrva je mnogo manje izražena i moguće je kupanje tokom celog dana. Takođe, moguće je i plivanje sa kornjačama kao i vožnja brodićem za zalazak sunca. Povratak u hotel posle zalaska. Noćenje.

5.

5. dan:

Doručak. U dogovoru sa grupom odlazak na fakultativni izlet – Blue Safari ili odlazak na neku od plaža gde se uživa ceo dan. Noćenje.

6.

6. dan:

Doručak. Odlazak na fakultativni izlet u Stone Town, glavni grad Zanzibara. Ko želi može da obiđe i Prison Island (ostrvo gde su nastanjene džinovske kornjače). Posle ture Prison Island ide se u obilazak grada sa lokalnim vodičem. Nakon ručka odlazak na najlepši rooftop na zalazak sunca. Noćni food market. Povratak u hotel. Noćenje.

7.

7. dan:

Doručak. Obilazak lokalne škole i odlazak na neku od plaža. Moguć je i fakultativni izlet – obilazak šume majmuna – Jozani šume. Noćenje.

8.

8. dan:

Doručak. Odlazak na fakultativni izlet na sand bank piknik na Nakupendu. Još jedan od fenomena na Zanzibaru, pored izraženih plima i oseka, je formiranje ostvra od peska usred okeana. Ostrvo u posle podnevnim satima nestaje… Tamo se provodi ceo dan i naši lokalci nam tamo spremaju ručak. Povratak u hotel u poslepodnevnim časovima. Noćenje.

9.

9. dan:

Doručak. Organizovanje vožnje motora po plažama, kupanje i obilazak najčuvenijeg restorana na Zanzibaru The Rock. Ručak i odlazak u predivnu šumu mangrova, gde se kupamo i čekamo zalazak sunca. Noćnja vožnja motorima i povratak u hotel. Noćenje.

10-11.

10 – 11. dan:

Doručak. Slobodni dani za individualne aktivnosti ili organizovanje vožnje bicikla po Bwejuu. 2 noćenja.

12.

12. dan:

Doručak. Odjavljivanje iz soba. Poslednji dan na Zanzibaru koristimo za još malo kupanja i nakon toga krećemo u Stone Town. Tamo ćemo imati malo slobodnog vremena, pre odlaska na aerodrom, za kupovinu, ručak… Odlazak na aerodrom i ukrcavanje na let za Dohu u 17:35h (QR 1488). Dolazak u Dohu u 23:25h po lokalnom vremenu.

13.

13. dan:

Presedanje na let za Beograd u 07:10h (QR 231). Dolazak u Beograd u 10:45h. Kraj programa.

ONLINE PRIJAVA

Svaki putnik popunjava prijavu za sebe. Nakon popunjene prijave, putniku na unetu e-mail adresu stiže ugovor i detalji za uplatu, kao i sve ostale neophodne informacije. Ukoliko nakon popunjene prijave, e-mail ne stigne, proveriti spam folder, nepoželjne ili promocije.

Cena aranžmana po osobi:

Termin polazak: 05.01.2024.
povratak: 17.01.2024.
First minute cena: 1690€

*BB – noćenje sa doručkom.

 • First minute cena važi za prijave do 05.08.2023.
 • Napomena: Cene taksi su podložne promeni. U slučaju povećanja YQ takse – nadoknade za gorivo, u iznosu od 50€, definisanom aneksom ugovora sa avio prevoznikom, putnik je u obavezi da izvrši doplatu pre započetog putovanja.
 • O uslovima ulaska i prelaska granice obavezno se informišite na: https://www.mfa.gov.rs/gradjani/putovanje-u-inostranstvo

NAČIN PLAĆANJA:

 • Uplata preko računa:
  • Obavezna uplata po rezervaciji: 50000 RSD.
  • Ostatak u 3 mesečne rate do početka aranžmana.

PLAĆANJE JE U DINARSKOJ PROTIVVREDNOSTI PO SREDNJEM KURSU NBS NA DAN UPLATE.

PAKET ARANŽMAN UKLJUČUJE:

 • Avio kartu sa svim taksama na relaciji Beograd – Zanzibar – Beograd u ekonomskoj klasi sa presedanjem, sa 23kg čekiranog i 8kg ručnog prtljaga;
 • Transfer od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma.
 • Smeštaj na bazi 10 noćenja sa doručkom u Aluna resortu u Pađeu.
 • Usluge pratioca grupe tokom celokupnog trajanja aranžmana.
 • Organizaciju putovanja u celini.

PAKET ARANŽMAN NE UKLJUČUJE:

 • Obavezno međunarodno putno i zdravstveno osiguranje koje pokriva Covid19, za državljanje Republike Srbije ili strane državljane sa trajnim prebivalište u Srbiji.
 • Vizu za Tanzaniju koja se dobija na aerodromu po dolasku – 50 USD po osobi,
 • Transfere po ostrvu,
 • Fakultativne izlete – plaćanje na licu mesta. NAPOMENA: Organizator zadržava pravo da promeni datum, raspored i sadržaj održavanja izleta u odnosu na navedeno u programu,
 • PCR test ukoliko je neophodan za putovanje.
 • Doplata za 1/1 sobu – cena na upit.
 • Individualne troškove putnika.

Aluna Paje

Aluna Paje resort se nalazi se u srcu mesta Pađe, a kombinacija je evropske i afričke arhitekture. U svojoj ponudi ima komforne dvokrevetne sobe sa sopstvenim kupatilom, bazen, restoran i rooftop sa pogledom na Indijski okean. Usluga je noćenje sa doručkom. DETALJNIJE

Želite nešto drugo?
Pošaljite nam upit